Boekhandels geven Vluchtkerk dag vrij reizen

Zeven Amsterdamse boekhandels geven samen 120 boekenweekgeschenken aan de Vluchtkerk in Amsterdam. Initiatiefnemer van deze actie Michiel Voet, kunstenaar en theatermaker bij Orkater, vroeg hen om op deze manier een dagje uit te sponsoren. Om hen de mogelijkheid te bieden om één dag niet in de bedompte kerk te hoeven verblijven.

Het gaat om de boekhandels De Nieuwe Boekhandel, Islandstore, Meck en Holt, Martyrium, Schimmelpenninck, Atheneum en Boekhandel Linnaeus. In de Vluchtkerk verblijven zo'n 120 vluchtelingen. De situatie wordt nijpend nu op 30 maart zij de Vluchtkerk moeten verlaten en weer op straat komen te staan.

Michiel Voet is beeldend kunstenaar en theatermaker. Samen met Leopold Witte werkt hij aan een voorstelling (2014) bij Orkater over illegale werelden in Nederland en Europa. De Groene Amsterdammer heeft  vorige week een indringend artikel gewijd aan deze verontrustende situatie. Er zijn veel  mensen en organisaties die zich inzetten voor de Vluchkerk. Onder andere Arnon Grunberg die aanstaande vrijdag een workshop schrijven gaat geven.

Zaterdag 23 maart vindt een grote demonstratie plaats op het Museumplein onder de leus ‘Geen vluchteling op straat of in de cel!’. Die demonstratie wordt gesteund door meer dan zestig organisaties, zie vluchtelingenactie2013.nl. De organisatie verwacht zo’n 1500 deelnemers.

Foto: Ad Meskens/Wikimedia Commons