Plaatsing logo 'We Are Here' met knipoog naar 'I Amsterdam' | vluchtkerk | Andere media

Bootvluchtelingen varen in konvooi naar Hermitage

Op zaterdag 22 juni vaart een konvooi van bootvluchtelingen van de Vluchtflat aan de Jan Tooropstraat naar de Hermitage in het centrum van Amsterdam. Aan boord een kunstwerk: de letters  'We Are Here', gemaakt met een knipoog naar de slogan 'I Amsterdam'. Onderweg naar de bestemming legt het konvooi ook aan bij de Nassaukade, op de plaats waar een onlangs overleden medebewoner werd gevonden. 

De optocht bestaat uit vrijwilligers die met een bootje een van de letters van 'We are here' meenemen. Iedereen die wil meevaren in het konvooi is van harte welkom. Schippers verzamelen om 13.00 bij de Vluchtflat; afvaart om 15.00 en aankomst bij de Hermitage om 17.00. Onderweg bewijzen we eer aan Jean Paul Baba, een vluchteling uit Burundi. De bewoners van de Vluchtflat missen hem en willen graag weten wat er met hem gebeurd is.

'We are here' is een actie van ongeveer 200 vluchtelingen van verschillende afkomst, meestal uitgeprocedeerde asielzoekers, die aandacht vragen voor hun situatie in de marge van de maatschappij. Ze deden dat eerder in de achtertuin van de Diaconie, in een tentenkamp aan de Notweg, ze werden gearresteerd (een aantal van hen zit nog in detentie) ze verhuisden in de Vluchtkerk en nu, op uitnodiging van een groep Nederlanders in de Vluchtflat.

De actie is nu elf maanden bezig en is gericht op de overheid: de vluchtelingen willen dat die hun mensenrechten respecteert. Aan de ene kant zeggen Nederland en Amsterdam dat ze de mensenrechten onderschrijven, anderzijds worden vluchtelingen opgepakt en als criminelen behandeld in detentiecentra. Maar vluchtelingen zijn geen criminelen: het enige wat ze gedaan hebben, is hier asiel aanvragen.
Ze vragen om toestemming hier te zijn, te mogen werken en verantwoordelijkheid voor hun eigen leven te nemen en bij te dragen aan de Nederlandse maatschappij.

De vluchtelingen vragen Amsterdammers om steun: door naar de flat te komen,  naar de demonstratie te komen, of een foto van zichzelf te nemen bij het 'We Are Here'-logo en de beelden via social media (Instagram, Facebook, Twitter) te verspreiden. De letters blijven nog drie weken voor de Hermitage staan alvorens naar een andere locatie te verhuizen.

Reacties

Reageren

Naam:
E-mail adres:
Reactie: