een schreeuw om vrijwilligers maar vooral een schreeuw om aandacht. | vluchtkerk

De Vluchtkerk

Zaterdagmiddag 12 januari. Het is koud maar de zon schijnt. In een dichtgetimmerde, grijze kerk in Amsterdam-West zitten 120 vluchtelingen, meer mannen dan vrouwen. Allen illegaal en ommuurd door nat en kou. Een pingpong tafel, wat banken en een provisorische keuken met één gaspit moeten deze mensen tijdelijke ondersteuning bieden.

Na kamp Osdorp wordt de kerk sinds december een paar maanden ter gebruik gesteld door de eigenaar. In maart moet de groep weer weg. Een groep ja, want ondanks vreselijke ervaringen en eenzaamheid heerst er volgens de vrijwilligers een warme sfeer. Op het aanbod van de Nederlandse regering om naar enkele steunpunten te gaan werd niet ingegaan: als groep staan wij sterker, zo vinden zij. ''Het is onze missie om de aandacht van de regering te krijgen: we willen legaal zijn en bescherming van de overheid.''

Belangstellende en vrijwilligers werden in het weekend uitgenodigd om te komen kijken en luisteren naar de activiteiten van de Vluchtkerk. Tijdens de middag werd  informatie gegeven over het asielbeleid en de vluchtelingen door het ASKV Steunpunt Vluchtelingen en instructies van de verschillende werkzaamheden die vrijwilligers kunnen doen. Petra Pannekoek, medewerker van het ASKV vertelt over de ijzeren hand die in Nederland wordt gehanteerd tegenover vluchtelingen. Begrijpelijk misschien als je bedenkt dat er 'toch ergens een lijn moet worden getrokken'.
Petra: ''Toch is ons immigratiesysteem erg hard: er is veel kritiek op ons asielbeleid. Wanneer vluchtelingen worden geweigerd vallen ze op straat.''
Petra,die benadrukt dat ASKV een onafhankelijk organisatie is, helpt individuele vluchtelingen met geld, activiteiten en huisvesting.

Om een beeld te geven van dat beleid zegt Petra dat er bij de aankomst in Nederland twee interviews worden afgenomen: ‘’één over de gegevens van de betreffende persoon en het tweede over details van het thuisland, de risico situatie, ervaringen en de reis. Het doel hiervan is de identiteit van de betreffende persoon te bewijzen, maar vaak hebben ze niet de benodigde documenten. Er wordt veel om details gevraagd: iets wat voor mensen met posttraumatische stress en zelfs schaamte erg moeilijk is.’’
En als een vluchteling wordt geweigerd, wat dan? Petra: ‘’Je kan je interview maar één keer opnieuw doen: als er na het negatieve advies nieuwe belangrijke feiten bekend zijn over bijvoorbeeld gevaar in het thuisland.’’ Naast een aantal uitzonderingen (medische situatie of familie in Nederland) is de situatie dus vrij onmogelijk voor deze mensen die vaak afschuwelijke dingen hebben meegemaakt om een veilig en normaal bestaan op te bouwen in Nederland.
Naast de informatie die wordt gegeven heb ik tijd om wat rond te kijken in de kerk. Ik bekijk vol verbijstering de tijdelijke leefomgeving: 10 etniciteiten (de meeste mensen komen uit Eritrea en Soedan) zijn opgedeeld in slaapzalen. Een niet te beschrijven sfeer hangt in de centrale hal van de kerk. Veel belangstellenden kijken wat rond; het voelt een beetje als aapjes kijken. Terwijl de vluchtelingen bezig zijn met het maken van spandoeken voor een demonstratie zondag op Schiphol spreek ik Younis Omar. Younis is al 11 jaar in Nederland en wil een normaal leven opbouwen, in mijn volgende blog post vertelt hij zijn verhaal over detentiecentra, uitzichtloosheid en onderlinge problemen bij de vluchtelingen. Kijk eens op de website van de Vluchtkerk voor meer informatie over de organisatie en hoe jij je steentje kan bijdragen.

Geschreven door: Nina Bogosavac

Op 21-01-2013, 22:45 zei Nina Bogosavac

Lees het verhaal van vluchteling Younis op mijn blog www.hetnederlandvannina.wordpress.com

Op 21-01-2013, 19:33 zei Nina Bogosavac