Demonstratie 23 maart: Geen vluchteling op straat of in de cel!

Per jaar wordt bij duizenden vluchtelingen de asielaanvraag afgewezen. Dit zijn wij, uitgeprocedeerde asielzoekers, die volgens de Nederlandse overheid terug moeten naar ons land. Maar in een groot deel van de gevallen is dat onmogelijk. Omdat het land van herkomst niet de juiste papieren verstrekt, ons niet meer accepteert, of omdat we moeten terugkeren naar landen waar het niet veilig is, ook volgens onafhankelijke waarnemers zoals Amnesty International.

Volg de demonstratie via de livestream!

We worden illegaal verklaard en veranderen zo in dakloze en rechteloze mensen. Zonder toegang tot zorg, educatie, werk en bescherming. We worden dagelijks geconfronteerd met het risico op gevangenschap en uitzetting. We worden behandeld alsof we geen mensen meer zijn.

Sinds 2011 hebben verschillende groepen vluchtelingen besloten uit de onzichtbaarheid van de illegaliteit te stappen en we hebben verschillende acties gevoerd om aandacht voor deze situatie te vragen. Tot op de dag van vandaag is er geen enkele verbetering gekomen in het Nederlandse migratiebeleid. Nu is het moment om dat te veranderen. Samen kunnen we hier voor zorgen. Hoe meer mensen meedoen met de actie en met de voorbereiding ervan, hoe meer kans dat de kracht van het protest groeit en de druk op de verantwoordelijke beleidsmakers toeneemt. Bovendien is het voor de vluchtelingen van groot belang om solidair met hen te zijn en dat ook te laten zien.

Inmiddels wordt de actie breed gedragen. Op Vluchtelingenactie2013.nl staat meer informatie en een lijst van ondersteunende organisaties. Meld je aan op de Facebook-evenementpagina als je meedoet!

Programma Demonstratie 23 maart

13:00 – Aftrap bij De Vluchtkerk, Erik de Roodestraat 16, Amsterdam.
13:15 – Start van de demonstratieve tocht onder leiding van sambaband, spandoeken en leuzen
14:30 – Demonstratie / Manifestatie op het Museumplein

Op het podium:

- Muziek van de ‘Fanfare van de Eerste Liefdesnacht’
- Spreker van Vluchthuis Den Haag over de eerdere acties van de vluchtelingen
- Maartje Terpstra (asieladvocaat) en Thomas Spijkerboer (hoogleraar migratierecht UvA)  over het asielbeleid
- Muziek
- Spreker van de Vluchtkerk in Amsterdam
- Wat gaan de politici doen? Interview met vertegenwoordigers van SP, GroenLinks, Christen  Unie, D66, PvdA
- Muziek van WE ARE HERE – band van vluchtelingen op straat
- Annemarie Busser (Amnesty International) over detentie
- Interview met bewoners van de Vluchtkerk in Amsterdam