vluchtkerk

In reactie op Goedemorgen Nederland (KRO)

Deze week wijdt de KRO een reeks korte radioreportages aan de Vluchtkerk, genaamd 'Kabaal in de kerk'. Die roept een beeld op waar zowel vrijwilligers, bewoners als betrokkenen zich over verbazen. De serie maakt veel los: er worden vragen gesteld aan de vrijwilligers die de bewoners in Vluchtkerk ondersteunen, zowel over het doel van de actie als over de besteding van geld.

Feiten

We vinden het jammer dat er veel aandacht besteed wordt aan de manier van opvangen, en, buiten de eerste uitzending, weinig aandacht aan het grote probleem waarvoor de Vluchtkerk een oplossing probeert te zijn: het feit dat er in Nederland duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers op straat staan. Daarom zetten we de feiten nog even op een rij.

Start

Begin december is met de eigenaar van de St. Josephkerk in Amsterdam-West een gebruiksovereenkomst gesloten voor een verblijf van 120 personen tot en met 31 maart 2013. Met dit contract kunnen de vluchtelingen van de Notweg eind maart bij elkaar blijven, om zo hun politieke actie voor een beter bestaan voort te zetten. Het beste alternatief wat op tafel lag, was verblijven in een ander gebouw voor de termijn van maximaal twee weken. De vluchtelingen besloten daarom in de Vluchtkerk te blijven.

Gebouw

De Josephkerk was begin december een kaal gebouw met vier werkende douches, twee verwarmde vertrekken en zes kamers. Iedereen was het er over eens dat dit voor de winter een betere optie was dan verblijf op straat of in kleine groepen in opvanglocaties. Het was onmogelijk om van de Vluchtkerk tussen kerst en pasen een echt comfortabel onderkomen te maken voor 120 personen. Wat wel kon, was met honderden vrijwilligers en donaties van veel gulle gevers een tijdelijk verblijf bieden om de politieke actie van de vluchtelingen voort te zetten.

Tijdelijke voorzieningen

Dat hebben we gedaan. Na drie weken telde de Vluchtkerk twaalf kamers, verwarming, toiletten, vier extra douches en een sanitaire ruimte voor de mannen. Deze tijdelijke voorzieningen zijn met beperkte middelen en mankracht gemaakt en hebben daardoor nooit perfect gefunctioneerd. Inmiddels is de situatie wel sterk verbeterd: het is warmer en droger in de Vluchtkerk.

Vluchtelingen zonder papieren

De Nederlandse toegangskaart voor mensenrechten als zorg, onderkomen en waardigheid is een door de Nederlandse staat erkend paspoort. Heb je dat niet, dan val je tussen wal en schip. Je mag hier niet blijven, ook al kun je niet terug. Zelfs het recht om te demonstreren en actie te voeren om je lot te verbeteren is zwaarbevochten. De ondersteuners van de Vluchtkerk, de bewoners en toehoorders zien allemaal graag een andere manier van verblijf voor deze mensen.

Beste voor bewoners

Er is veel gesprek en debat over de oplossing en de manier van opvangen van vluchtelingen, maar een ding staat voor alle betrokkenen voorop: iedereen wil het beste voor de bewoners. Elke dag spannen zich tientallen mensen tot het uiterste in om de vluchtelingen een menswaardig bestaan te bieden. Vanuit de Nederlandse overheid blijft het, ondanks de zorgplicht voor deze mensen, angstaanjagend stil.

Zorgplicht

Het is de Nederlandse overheid die moet zorgen voor een onderkomen en een menswaardig bestaan voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De Vluchtkerk is als burgerinitatief ontstaan omdat dat niet gebeurde: toen ze werden vrijgelaten na de arrestatie bij het tentenkamp aan de Notweg, gingen de vluchtelingen in de vrieskou in bushokjes slapen. Een ding is zeker: tijdelijk verblijf in de St Josephkerk is beter, al is het geen opvangcentrum dat aan de maatstaven voor maatschappelijke opvang voldoet.

Vrijwilligers

De vluchtkerk is een initiatief van bewoners en vrijwilligers. Zij doen hun best om er het beste van te maken. Vrijwilligers halen geld en goederen op: bij supermarkten in de buurt vragen ze producten aan het winkelend publiek, ze boren hun netwerken aan om klussen te doen, zoals als het ontstoppen van toiletten, het repareren van de CV-installatie en het bouwen van kamers, maar ook een medisch en psychologisch spreekuur, begeleiding naar reguliere zorg en evenementen om het maatschappelijke probleem van de vluchtelingen zichtbaar te maken.

Eten en drinken

Niet alles lukt in de Vluchtkerk. Bewoners hebben terecht kritiek geuit over het eten: er was te weinig vlees en er was maar één warme maaltijd per dag. De bewoners hebben dat zelf direct aangepakt. Ze beheren hun eigen opslag, met voorraden houdbare producten. Ze bepalen ook zelf de hoogte van het dagelijkse inkoopbedrag, dat door hen verhoogd is  an € 70,- naar €120,- per dag. De bewoners beheren dus ook zelf het geld dat met donaties bijeen is gebracht, niet de vrijwilligers.

Geld

Inmiddels hebben gulle gevers meer dan € 75.000 bijeengebracht via de rekening van de Protestantse Diaconie. Daarvan is ruim € 60.000 uitgegeven aan dagelijks beheer en levensonderhoud. De begroting van de Vluchtkerk is geheel transparant en onder meer hier in te zien. Het beeld dat in de reportages van de KRO opgeroepen is, als zou er veel geld niet besteed zijn of te weinig geld aan de bewoners zelf besteed zijn, is kortom feitelijk onjuist.

Werkelijkheid

Wij kunnen ons niet vinden in de KRO-reportage ‘Kabaal in de kerk’. De reportage doet geen recht aan de weerbarstige werkelijkheid in de Vluchtkerk en gaat voorbij aan het probleem van deze vluchtelingen. Wij hopen hiermee een en ander verduidelijkt te hebben. Mocht u meer willen weten, kijk dan voor een ander geluid ook eens naar de reportage die NTR maakte voor het programma GONZO.

Vragen

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de reportage van Goedemorgen Nederland, neemt u dan vooral contact met ons op of kom langs voor een gesprek met een van de groepsleiders in de Vluchtkerk. Zij kunnen het beste uitleggen hoe moeilijk hun bestaan in Nederland is. U zult direct willen meehelpen in de Vluchtkerk. Dat is hard nodig, want we hebben nog een maand te gaan, en er is nog weinig veranderd in de situatie van de vluchtelingen. Op www.devluchtkerk.nl kunt u zien wat er nog nodig is aan extra handen en middelen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de vluchtelingen hun strijd voor mensenrechten volhouden, zolang als zij daar zelf voor voelen.

Media kunnen zich melden via comm.devluchtkerk@gmail.com // 06-26218187 (Rikko Voorberg) .

Steungroep De Vluchtkerk – www.devluchtkerk.nl


Afbeelding: deviever/deviantart

Reacties

Reageren

Naam:
E-mail adres:
Reactie: