Update! | vluchtkerk

Persbericht 7 december 2012

BURGERCOALITIE BOUWT VERDER AAN VLUCHTKERK

In de Jozefkerk, een voormalig kerkgebouw in het Amsterdamse stadsdeel Bos & Lommer, is de afgelopen week door honderden vrijwilligers gewerkt aan een leefbaar verblijf voor circa 100 onuitzetbare vluchtelingen. Samen met de eigenaar van de kerk, een Amsterdamse vastgoedontwikkelaar, is voortvarend te werk gegaan. Hij wil de komende wintermaanden aan deze groep menswaardig onderdak bieden. Steungroep de Vluchtkerk – een brede coalitie van betrokken burgers - maakt dit met hem mogelijk.

Overweldigende hulpstroom

Individuen en organisaties uit het hele land leverden onder meer een mobiele keuken, een wasmachine, een droger, vloerbedekking, verlichting en verwarming. Bedden, matrassen, dekens en een constante stroom aan voedsel en drinken vanuit de buurt zorgden voor een goede start van het verblijf. De groep vluchtelingen geeft aan voor deze opvang te hebben gekozen, omdat ze zichtbaar blijven en hun situatie op de politieke agenda kunnen houden.

De initiatiefnemers spreken van een overweldigende hulpstroom, die vooral via social media tot stand gekomen is.  Om deze hulp in goede banen te leiden is inmiddels een website ontworpen, waarop vrijwilligers zich kunnen aanmelden voor klussen en projecten. Ook kan hier geld worden gedoneerd, om de hoge kosten die verbouwing en verwarming met zich meebrengen te financieren.

Contact met autoriteiten

Een delegatie van vertegenwoordigers van brandweer, GGD, stadsdeel en politie heeft intussen donderdag 6 december een uitgebreide inspectie kunnen houden. Betrokken van de steungroep overlegden de instanties hun bouw- en veiligheidsplannen en gaven aan op welke wijze gezondheidsrisico’s worden voorkomen. Ook in de komende maanden hoopt de steungroep in goed overleg met de professionals uit deze instanties voor een veilige leefomgeving te zorgen. Het is namelijk in het belang van de groep aan wie de Steungroep gastvrijheid verleent om veiligheid, zorg en hygiene goed te organiseren.

In het weekend van 8 en 9 december zullen vrijwillige klussers en bouwers onder supervisie van ervaren architecten brandveilige slaapruimtes maken die worden voorzien van verwarming en elektra. In de overige vertrekken zal ruimte worden geschapen voor gebedsruimtes, medische verzorging en ontspanning. Voor warm water is intussen gezorgd, en op korte termijn zal ook de aanwezige elektra worden uitgebreid.

Contract met eigenaar

Naast een brede coalitie van betrokken burgers heeft ook de Protestantse Diaconie zich achter de Vluchtkerk geschaard. Met begeleiding van de leegstandsadviseurs van Urban Resort tekenden zij een verbruiksovereenkomst met de eigenaar van de kerk. Onderdeel van deze overeenkomst is de afspraak dat de grootte van de groep niet zal veranderen gedurende de periode waarvoor de overeenkomst geldt. Hierop zal door de groep vluchtelingen en door de steungroep op worden toegezien.

De steungroep roept vrijwilligers op zich via devluchtkerk.nl aan te melden als vrijwilliger en daarnaast financieel bij te dragen aan de kosten voor verbouwing, gas, warm water en elektra. De steungroep stelt verder met nadruk dat zij dankbaar is voor alle steun die ook van buren gekomen is. De moslimgemeenschap, bijvoorbeeld, betoont zich zeer betrokken door dagelijks voedsel en kleding langs te brengen.

De steungroep zelf heeft geen politieke of religieuze kleur, maar stelt lobbygroepen, activisten en politici graag in staat om de politieke boodschap van de vluchtelingen zelf te komen beluisteren en vervolgens te versterken. Daarbij wordt nadrukkelijk gevraagd rekening te houden met de eigen politieke agenda van de vluchtelingengroep.

Niet voor publicatie:

Journalisten kunnen op afspraak de Vluchtkerk bezoeken. Fotografen en cameramensen wordt gevraagd de privacy van onze gasten in acht te nemen. Kortom: geen foto’s van slapende mensen, geen portretfoto’s zonder toestemming van de geportretteerden.

Openingstijden zijn tussen 14 en 16, en tussen 18 en 20, tenzij anders afgesproken met woordvoerder Karel Smouter (06-46013366).


Reacties

Reacties

Op 14-12-2012, 00:34 zei ks

Beste Josien en Binne! Kunnen jullie eventuele hulpverzoeken aan vrijwilligers.devluchtkerk@gmail.com richten?

Op 08-12-2012, 10:07 zei Josien van Dongen en Binne Meijer

Beste Karel Smouter, Mijn man Binne is handig en kan klussen. (TU gedaan) Wij kunnen eventueel vandaag, liever morgen komen. Ik kom graag met mijn man mee, maar ben geen klusser, ik weet niet wat er daarnaast nodig is; ik kan koken, wc's schoonmaken, stofzuigen, schilderen, materialen om te beginnen met een creatieve activiteit, maar wellicht is voor dat laatste pas na de verbouwing behoefte? In de kerstvakantie komen we ook graag nog iets betekenen. Groeten, Josien (06-48352036)

Reageren

Naam:
E-mail adres:
Reactie: