Protesteer mee tegen gevangenschap en inreisverbod

Oromo Cali, Habib uit Jemen en Ibrahim uit Ivoorkust zijn gevangengenomen bij de hardhandige ontruiming van hun demonstratieve tentenkamp aan de Notweg. Zij zitten nu al ruim zeven weken achter de tralies. Daarom protesteren de bewoners van de Vluchtkerk op twee zittingsdagen bij de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg. Lees hieronder over hun plannen:

Freedom for all refugees!

Op 23 januari 16 uur heeft Oromo Cali van ‘Wij zijn hier’ zijn beroep tegen het inreisverbod. Habib uit Jemen heeft 25 januari om 12.30 uur eenzelfde zaak. Sinds een jaar legt de IND uitgeprocedeerden die hier niet meer mogen zijn een inreisverbod op van twee tot vijf jaar. Overtreding ervan levert vluchtelingen een hoge boete op, net als illegaal verblijf in Nederland. Cali had 22 januari reeds twee rechtzaken, respectievelijk een tweede opheffingsverzoek bewaring dat hij ter plekke verloor (waarbij de IND zeer gemakkelijk wegkwam met non-informatie), en een beroep tegen afwijzing eerste opheffingsverzoek bewaring bij de Raad van State. Ibrahim wacht nog op zijn zittingsdata.

Cali, Habib en Ibrahim moeten alledrie onmiddellijk vrijgelaten en herenigd worden met hun broeders en zusters van ‘Wij zijn hier’ en ‘Recht op bestaan’ en hun vele andere lotgenoten, onder de noemer ‘Geen Mens is illegaal’. Voor allen moet een oplossing komen: opvang en verblijf met rechten plus een normaal leven. Het opsluiten van vluchtelingen hoort niet thuis in een samenleving die zegt mensenrechten te respecteren.

De protesten bij de Amsterdamse rechtbank, vestiging Parnassusweg 220, vinden plaats op:

woensdag 23 januari om 16.00 uur: beroep Cali tegen inreisverbod, verzamelen 15.45 u.
vrijdag 25 januari om 12.30 uur: beroep Habib tegen inreisverbod, verzamelen 12.15 u.

Vluchtelingen weken, maanden, soms zelfs meer dan een jaar opsluiten, en/of meerdere keren achter elkaar, enkel en alleen omdat zij vluchtelingen zijn die hier niet mogen zijn, is een schending van mensenrechten. Deportatiegevangenissen betekenen nu al jarenlang systematische vernedering, schade, hopeloosheid en angst voor deportatie voor vluchtelingen, die vaak voor het eerst van hun leven gevangen gezet worden. Afgelopen donderdag heeft Aleksandr Dolmatov deze deportatiedetentie moeten bekopen met de dood. Hij heeft zichzelf uit angst voor deportatie van het leven beroofd nadat hij in bajes Zestienhoven gevangen was gezet.

Eind 2012 werden de vluchtelingenkampen in Amsterdam en Den Haag met veel geweld door de politie ontruimd. De vluchtelingen protesteerden daar sinds september omdat zij door de Nederlandse staat illegaal zijn verklaard en op straat zijn gegooid. Ze kunnen niet terug naar hun herkomstlanden, zijn niet uitzetbaar, maar krijgen ook geen verblijfsvergunning en wel een inreisverbod. Maar 'Wij Zijn Hier' en we hebben 'Recht Op Bestaan'! Deze vluchtelingen zijn rechteloos gemaakt en kunnen het mensenrecht dat voor iedereen zou moeten gelden nergens halen.

Zij strijden niet alleen voor de mensen die in hun situatie verkeren maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen te worden, worden weggestopt in AZC’s, detentiecentra en aan hun lot worden overgelaten op straat, zonder medische zorg, huis, uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht; mensen vluchten niet zonder reden!

Meer informatie over het inreisverbod is hier te vinden.

Geen mens is illegaal!