15.30, Lucasbolwerk, Utrecht | vluchtkerk

Wij Zijn Hier! Demonstratie Utrecht 5 januari

De bewoners van de Vluchtkerk vragen uw aandacht voor de volgende demonstratie: op zaterdag 5 januari zullen zij zich om 15.30 in Utrecht (Lucasbolwerk) wederom zichtbaar maken. Daarna vervolgen zij hun weg naar het detentiecentrum in Zeist, waar 'veel van hun broeders en zusters opgesloten zitten'. Hiermee vragen ze om een oplossing voor hun situatie, vastzittend in het Nederlandse immigratiesysteem.  Lees hier de oproep van 'Wij Zijn Hier;

Duizenden vluchtelingen rechteloos in Nederland – wij zijn hier, wij willen een oplossing

Al maanden vragen vluchtelingen in actiekampen om een oplossing voor hun situatie. Ze zitten vast in het Nederlandse immigratiesysteem. Met recht op niets behalve opsluiting zijn de vluchtelingen vaak ook dakloos. De acties, zoals in Amsterdam en eerder Den Haag en Ter Apel kunnen op veel steun en media-aandacht rekenen. De roep om een oplossing wordt telkens luider. Een oplossing is zeer eenvoudig te bereiken, maar daarvoor moet de regering wel over haar eigen schaduw durven stappen.

Het asielbeleid is een schande voor Nederland. Geconfronteerd met de roep van vluchtelingen om hun mensenrechten stelt Staatssecretaris Fred Teeven: ‘Deze mensen moeten gewoon weggaan’. Alsof ze gewoon bus 18 naar oorlogszone Zuid-Somalië kunnen pakken. Teeven heeft nu ook besloten het probleem nog groter te maken, door honderden vluchtelingen uit asielzoekerscentra op straat te gooien. Waar moeten deze mensen heen? Wegkijken kan niet meer. Vluchtelingen laten zich niet langer onzichtbaar maken. Het asielbeleid zal moeten veranderen.

5 januari zullen vluchtelingen, waaronder inwoners van de vluchtkerk in Amsterdam, gaan demonstreren in Utrecht. In Utrecht en omgeving wonen ook veel vluchtelingen. Wij willen laten zien dat het probleem groter is dan alleen de inwoners van de vluchtkerk. Alle vluchtelingen hebben een oplossing nodig. En we vergeten onze broeders en zusters niet, die opgesloten zijn in de vluchtelingengevangenissen, slechts omdat ze vluchteling zijn. Wij willen hen vrij hebben zodat wij weer samen voor onze rechten kunnen opkomen. Na de demonstratie zullen we lawaai gaan maken bij vluchtelingengevangenis Kamp Zeist.

Wij zijn hier
Wij willen een oplossing
Wij willen onze mensenrechten

5 januari om half 4, Lucasbolwerk, Utrecht.

Kom ook!

foto: Renate Klinkenberg

Op 05-01-2013, 12:58 zei Mirjam

Ik (en wat vrienden) ben er ook bij! En ik heb via via heel veel winterjassen ingezameld voor de mensen die gevangen zitten bij Kamp Zeist. Dus ik sluit mij aan bij 'eco-move fietsdiensten Houten' en vroeg me af hoe er van Lucasbolwerk naar Kamp Zeist gegaan wordt. Dan weet ik of het de moeite waard (ofwel: of dat lukt...) want fietsen / wandelen met zo veel tassen is niet echt een optie. En ik ben zelf ook een beetje ziekig dus moet nog even kijken of ik in Utrecht blijf. Zou iemand deze anders voor mij mee kunnen nemen (met auto ofzo) naar Kamp Zeist? Groetjes! Mirjam