Vluchtkerk in conclaaf

Nu de Rooms-Katholieke kerk er uit is, gaat ook de Vluchtkerk in conclaaf. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vertrekken 70 bewoners van de Vluchtkerk naar conferentiecentrum Dopersduin te Schoorl. Op vrijdag laten de bewoners zich door diverse experts en betrokkenen informeren over hun situatie. Op zaterdag zullen de vluchtelingen in gesprek met elkaar tot een standpunt proberen te komen over hoe zij hun toekomst zien.

Het conclaaf word de vluchtelingen aageboden door de steungroep die zich de afgelopen maanden om de groep heen gevormd heeft. ‘Nu 30 maart - de einddatum van hun verblijf in de Vluchtkerk - in zicht komt, willen we hun een plek bieden om ongestoord over hun toekomst na te denken. Er zijn allerlei goedbedoelde meningen en adviezen, maar het enige dat echt telt is hoe zij zelf – na ruim een half jaar van protest – verder willen. We hopen dat ieder voor zich een individuele afweging, op basis van de juiste informatie, zal maken. Stap twee is vervolgens om zich als groep over hun toekomst uit te spreken.’

De Vluchtkerk is een leegstaand kerkgebouw in Amsterdam-West, dat in de voorbije maanden is getransformeerd tot tijdelijke woonruimte voor circa 100 vluchtelingen. Met de hulp van honderden vrijwilligers wordt voor warmte, voedsel en veiligheid gezorgd. Met de Vluchtkerk als uitvalsbasis worden diverse demonstraties en evenementen georganiseerd. Zo speelt de vluchtkerkband We Are Here regelmatig op diverse podia en zal er 23 maart a.s. een grote protestmars vanaf de Vluchtkerk plaatsvinden.

De Nederlandse overheid stelt dat de vluchtelingen terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Dit wordt door de vluchtelingen betwist. Sommigen krijgen geen medewerking van hun ambassade, anderen geven aan dat terugkeer voor hun onveilig is. Door samen uit de illegaliteit de zichtbaarheid in te stappen, hebben ze hun situatie op de agenda van de politiek gezet en bovendien het Nederlandse pubiek bij hun situatie betrokken.

De vergaderlokatie wordt de vluchtelingen kosteloos aangeboden door de Doopsgezinde gemeenschap van Nederland. Dopersduin vormt van oudsher een onderdeel van dit kerkgenootschap.

Foto: Marc Ryckaert/Wikimedia Commons

Op 14-03-2013, 23:40 zei jose van dijk

De mogelijkheden om naar derde, en volgende landen te gaan, moet mogelijk zijn. Groenland gaat misschien mensen toelaten, ook al zijn daar ook opponenten om met de globalisering mee te doen. Gewoon de telefoon pakken en alle ambassades af bellen. Misschien moeten er mooie websites gemaakt worden, met aantrekkelijke verhalen. Zelf zou Nederland best wel wat extra gravityverwijderaars kunnen gebruiken, en mensen om die stickers weg te krabben. "het ergste moet nog komen" heet zo'n sticker. Die affiches van het Amsterdamse martelmuseum, dat lijkt ook nergens op. Maar natuurlijk weten jullie nog wat beters. Flinke problemen dus!!! ; ,m Kamperen in Genève voor het gebouw van de Verenigde Naties. Ruilen onderling of met ook met anderen van land en staatsburgerschap. Je moet wel heel knap zijn om dit soort dingen op te lossen. Veel knapheid toegewenst, José